هر یک از سازمانها و شرکتهای مختلف در حوزههای کاری خود نیاز به ارتباطات ویژهای دارند. در واقع این ارتباطات هستند که میزان موفقیت یک سازمان را تشکیل میدهند و بدیهی است که هر چقدر ارتباط سازمانی عمیقتر و بهتر باشد، عملکرد سازمان نیز بهبود پیدا خواهد کرد. ارتباط سازمانی هر نوع ارتباطی است که از سوی یک سازمان با سازمان دیگر و یا افراد مختلف انجام میشود. در ادامه مقاله قصد داریم در مورد ارتباطات سازمانی و ویژگیهای هر کدام از آنها با شما صحبت کنیم.
آنچه در این صفحه میخوانید
ارتباط سازمانی چیست؟
به هر نوع ارتباطی که میان یک سازمان با سازمان دیگر و یک کسب و کار با افراد مختلف صورت میگیرد، ارتباط سازمانی گفته میشود. ارتباطات سازمانی سه هدف اصلی را در یک سازمان ایفا میکنند که از جمله آنها میتوان به انتقال اطلاعات، اشتراک گذاری عواطف و احساسات و هماهنگی اشاره کرد. وجود همه این اهداف در یک سازمان موفق، ضروری و حیاتی هستند.
اهمیت ارتباطات سازمانی چیست؟
داشتن ارتباط سازمانی برای موفقیت هر کسب و کاری ضروری است. شکست سازمانها معمولا به دلیل عدم وجود ارتباط کارآمد اتفاق میافتد. ارتباطات سازمانی هم روی مشتریان و هم روی کارکنان یک سازمان تاثیر مثبتی دارند. کارکنان یک سازمان زمانی که احساس کنند صدای آنها شنیده میشود، عملکرد بهتری را در سازمان از خود نشان میدهند. در واقع داشتن ارتباط سازمانی و مدیریت منابع انسانی میتواند روی بهبود انگیزه کارکنان تاثیر مثبتی داشته باشد.
توانایی هر یک از افراد برای برقراری ارتباط از جمله ویژگیهای یک مدیر موفق است. مدیران موفق باید بتوانند ارتباط منظمی با اعضای تیم داشته باشند و بازخورد اعضای تیم را نیز دریافت کنند. ارتباطات موثر و مفید درون سازمانی میتواند از اتفاق افتادن رویدادهای منفی در میان مشتریان و پخش شدن یک نقطه ضعف در سازمان جلوگیری کند. همچنین این ارتباط شکل گفته میان افراد مختلف در سازمان میتواند از هر گونه سوء تفاهم جلوگیری کند و به افراد این امکان را بدهد تا به طور موثرتر و بهتری با مشتریان خود ارتباط مناسب داشته باشند.
انواع ارتباطات سازمانی
ارتباط سازمانی روشی برای رسیدن به آرمانها و آمالهای یک کسب و کار است. کسب و کارهای مختلف بدون داشتن ارتباط موثر نمیتوانند به نتیجه خوبی نیز در یک سازمان برسند و ممکن است خیلی زودتر از چیزی که فکر میکنند، زمین بخورند. برای داشتن ارتباطات مناسب در سازمان، در ابتدا باید با انواع این ارتباطات آشنایی داشته باشید. به طور کلی، ارتباطات سازمانی را میتوان از جنبههای مختلف به 4 دسته زیر تقسیم بندی کرد.
نوع 1: انواع ارتباط در سازمان از نظر رسمیت
ارتباطهای سازمانی را میتوان از نظر لحن و زبان به دو دسته رسمی و غیر رسمی تقسیم بندی کرد. انتخاب بهترین نوع ارتباط در سازمان بر اساس لحن و نحوه صحبت، با توجه به موقعیت و نوع مخاطب انجام میشود. معمولا ارتباطات رسمی برای برقراری ارتباط با مشتریان و سهامداران به ویژه در بیانیههای رسمی مطبوعات استفاده میشود. حرفهای بودن در لحن پیام و استفاده از کلمات مناسب در ارتباطهای سازمانی رسمی اهمیت بسیار زیادی دارد.
ارتباطات غیر رسمی اهمیت زیادی در سازمانها دارند. این نوع ارتباط بیشتر در درون سازمان اتفاق میافتد. به طوری که افراد حاضر در سازمانهای مختلف برای ملاقات حضوری در جلسات تیمی، پرسش و پاسخ در پیام رسانها و … از این نوع ارتباط کمک میگیرند.
نوع 2: انواع ارتباطات سازمانی از نظر نحوه برقراری ارتباط
یکی دیگر از دسته بندیهای ارتباط سازمانی، انواع ارتباطات از نظر نحوه برقراری است. به طور کلی، ارتباطات درون سازمانی و برون سازمانی به دو دسته شفاهی و نوشتاری تقسیم بندی میشوند. در ارتباط شفاهی فرد رو در رو با همکاران، کارکنان و مشتریان خود قرار میگیرد و ارتباط چشمی به همراه زبان بدن برقرار میکند.
ارتباط نوشتاری نیز به اندازه ارتباط گفتاری مهم است. در این نوع ارتباط، فرد به پیامها، ایمیلها و … پاسخ کتبی میدهد. ارتباطات نوشتاری سازمانی میتوانند فرصت فکر کردن و پاسخگویی را به بهترین شکل ممکن به سازمانها و کسب و کارها بدهند. اما به طور کلی، ارتباط شفاهی بهتر شخصیت برند و کسب و کار را به نمایش میگذارد.
نوع 3: انواع ارتباطات سازمانی بر اساس محل برقراری ارتباط
ارتباط سازمانی میتواند از نظر محل برقراری ارتباط به دو دسته درون سازمانی و برون سازمانی تقسیم بندی شود. ارتباطات درون سازمانی مرتبط با نحوه ارتباطی است که از سوی افراد مختلف درون سازمان با یکدیگر انجام میشود. افراد حاضر درون یک سازمان میتوانند به یکدیگر روحیه بدهند و ارتباط موثری را با یکدیگر برقرار کنند.
ارتباط برون سازمانی نیز نوعی ارتباط در سازمانها است که در آن افراد با دنیای خارج در ارتباط هستند. این نوع ارتباط بیشتر برای نشان دادن اعتبار برند و همچنین شناسایی آن انجام میشود. در نظر گرفتن اصول اخلاقی و صنعتی در ارتباطات سازمانی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
نوع 4: انواع ارتباطات سازمانی از نظر نوع جهت
ارتباطات سازمانی از نظر نوع جهت میتوانند به سه دسته جهت دار رو به پایین، جهت دار رو به بالا و جهت دار رو به افقی تقسیم بندی شوند.
- ارتباط جهت دار رو به پایین به نوعی ارتباط میان کارکنان گفته میشود که در آن یکی از کارکنان شرکت با عضو شرکت دیگری که در رده پایینتر قرار دارد، ارتباط میگیرد. معمولا این نوع ارتباط سازمانی با هدف «آموزشی» است.
- ارتباط جهت دار رو به بالا، ارتباطی موثر میان یک فرد از یک سازمان با یک فرد دیگر در رده بالاتر است. این نوع ارتباط میتواند به کارکنان این امکان را بدهد تا تجربیات خود را با یکدیگر در ارتباط بگذارند.
- در نهایت نوع آخر ارتباط در سازمان، ارتباط جهت دار افقی است. این نوع ارتباط میان کارکنان با رده بندی یکسان ایجاد میشود. معمولا ارتباط جهت دار افقی با روشهای دورکاری انجام میشود.
سخن پایانی
ارتباط سازمانی به صورت درون سازمانی و برون سازمانی، شفاهی و کتبی و رسمی و غیر رسمی انجام میشود. یکی از سادهترین انواع ارتباطات سازمانی، ارتباط با کمک هدایای سازمانی است که معمولا هم به صورت برون سازمانی و هم به صورت درون سازمانی قابل انجام است. شما میتوانید برای خرید هدایای تبلیغاتی موثر روی ارتباطات سازمانی و مدیریت منابع انسانی، با گروه هنری دانژه در ارتباط باشید و بهترین این هدایا را سفارش دهید.